Turvallista aromaterapiaa - eteeriset öljyt & turvallisuus

Mitä on aromaterapia? Miten eteerisiä öljyjä käytetään?

Aromaterapialla tarkoitetaan kasvien tuottamien tuoksuvien yhdisteiden eli eteeristen öljyjen käyttämistä hyvinvoinnin edistämiseksi. Aromaterapia sopii esimerkiksi vastustuskyvyn, mielialan ja erilaisten kipujen hoidon tueksi. Yhä useammat hierojat, kosmetologit, ekokampaajat ja muut hyvinvointi- ja kauneuspalveluiden tarjoajat ovatkin alkaneet hyödyntää eteerisiä öljyjä työssään. Eteeristen öljyjen lisäksi aromaterapiassa käytetään usein myös kylmäpuristettuja kasviöljyjä, hydrolaatteja eli kasvivesiä sekä kasviuutteita.

Eteerisiä öljyjä on markkinoilla koko ajan kasvavissa määrin ja niiden käyttö myös kotioloissa on jatkuvasti suositumpaa. Monet ovat innostuneet käyttämään eteerisiä öljyjä esimerkiksi kodin siivouksessa ja oman kosmetiikan valmistamisessa. Internet vilisee erilaisia ohjeita, mutta valitettavan usein niistä on turvallisuuden kannalta löydettävissä virheitä. Turvallinen aromaterapia ry tahtoo tuoda ihmisten tietouteen koulutettujen ammattilaisten suosittelemat ja tutkitut tavat käyttää eteerisiä öljyjä, jotta jokainen voisi nauttia niiden tuomista iloista ja hyödyistä turvallisesti.

Eteeristen öljyjen käytön kontraindikaatiot eli vasta-aiheet

Eteeristen öljyjen käytölle voi aina olla kontraindikaatioita eli vasta-aiheita. Esimerkiksi sitrusöljyjen kanssa tulee huomioida niiden lyhyt säilyvyysaika sekä ihon auringonvalolle (sekä solariumille) herkistävä vaikutus eli fototoksisuus. Rosmariinia ei suositella korkeasta verenpaineesta kärsiville eikä piparminttua lapsille. Vauvojen, raskaana olevien, vanhusten, allergikoiden, ihosairauksista kärsivien ja kroonisesti sairaiden kanssa öljyt tulee aina valita hyvin tarkasti. Aitojen eteeristen öljyjen kontraindikaatiot ovat aina samoja öljyjen valmistajasta riippumatta.

Eteeristen öljyjen annostelu ja laimentaminen

Eteeriset öljyt ovat hyvin vahvoja eikä niitä suositella käytettävän iholla laimentamattomina, vaan ne tulee aina laimentaa asianmukaisesti kasviöljyllä. 

0,5 % laimennos = 1 tippa eteeristä öljyä per 10 ml kasviöljyä

Pikkulapset, vanhukset, herkät ihmiset, allergikot, psykosomaattiset ja psyykkiset vaivat

1 % laimennos = 2 tippaa eteeristä öljyä per 10 ml kasviöljyä

Yli kolmevuotiaat lapset, vartalo- ja hierontaöljyt päivittäisessä käytössä

2 % laimennos = 4 tippaa eteeristä öljyä per 10 ml kasviöljyä

Aikuiset, vartalo- ja hierontaöljyt päivittäisessä käytössä

3 % laimennos = 6 tippaa eteeristä öljyä per 10 ml kasviöljyä

Aikuiset, kivun hoito (paikallisesti ihoon hierottuna). Ei jatkuvaan käyttöön

Eteeriset öljyt

Kasvit valmistavat eteerisiä öljyjä moniin erilaisiin käyttötarkoituksiin, kuten pärjätäkseen sieniä, viruksia ja bakteereita vastaan, houkuttelemaan pölyttäjiä luokseen ja karkottamaan tuhohyönteisiä. Kasvista riippuen eteerinen öljy saattaa olla sen kukissa, hedelmien kuorissa, siemenissä, lehdissä, pihkassa tai juurissa. Kaikki kasvit eivät tuota eteerisiä öljyjä. Esimerkiksi omenan tai banaanin eteeristä öljyä ei ole markkinoilla, vaan nämä tuoksut ovat useimmiten synteettisiä.

Eteeriset öljyt ovat erittäin voimakkaita. Esimerkiksi yhden luomulaatuisen sitruunaöljytipan valmistamiseen tarvitaan 10 luomusitruunan kuoret. Yhteen tippaan laventeliöljyä on tislattu kottikärryllinen laventelikasvia.

Aloittelijoille helppoja öljyjä tutustuttavaksi ovat esimerkiksi sitrusöljyt, laventeli, mänty sekä neroli.


Kasviöljyt aromaterapiassa

Ennen iholle laittamista eteerinen öljy tulee laimentaa kasviöljyllä. Näitä öljyjä kutsutaan myös pohjaöljyiksi. Roll on pulloon tehtävään tuoksusekoitukseen sopii hyvin pohjaöljyksi jojoba, hierontaöljyksi taas löytyy monia erilaisia vaihtoehtoja.

Usein aromaterapiassa käytettyjä kasviöljyjä ovat esimerkiksi manteli-, kookos-, auringonkukka- sekä viinirypäleensiemenöljyt.

 

Hydrolaatit eli kasvivedet aromaterapiassa

Kun kasveja tislataan eteeristen öljyjen saamiseksi, saadaan "sivutuotteena" myös suuri määrä mietoa hydrolaattia eli kasvivettä. Hydrolaatti sisältää kasvin vesiliukoisia ainesosia sekä hyvin pienen määrän eteeristä öljyä. Hydrolaattien käyttö on hyvin turvallista ja hellävaraista aromaterapiaa. Niitä voi hyödyntää esimerkiksi kasvovetenä, erilaisten iho-ongelmien hoidossa sekä mielialan tukena. Hydrolaattien käyttö on paras vaihtoehto varsinkin vauvoille, raskaana oleville, herkille ihmisille ja eläimille.

Erityisen suosittuja hydrolaatteja ovat esimerkiksi ruusu, laventeli sekä neroli.