Puheenjohtajan kynästä 15.12.2022

teksti: Jenna Puumalainen

Aromaterapian hyödyistä on näyttöä

Maanantaina someni kohisi Ylen tekemän Young Living -nimiseen yritykseen liittyvän dokumentin äärellä. Olen itsekin seurannut ja nostanut somekanavissani ko. yrityksen toimintaa esiin jo useamman vuoden. Aina kun aiheesta puhun, saan melkoisen hyökkäyksen osakseni, joten tunteikkuus ja kiihkomielisyys tähän liittyen on enemmän kuin tuttua.

Uskon mielipiteeni aromaterapian kaikkia turvallisuussääntöjä vastustavan yrityksen suhteen tulleen someseuraajilleni varsin tutuksi. Maanantainen ohjelma oli mielestäni loistava asia. Olisipa siinä menty vielä syvemmälle aiheeseen ja tehty taustatutkimus perusteellisemmin, mutta hieno keskustelunherättäjä näinkin. Myös Aromafoorumi otti asiaan kantaa Instagram- ja Facebook - tileillään.

Haluan kommentoida vielä yhtä kohtaa artikkelista: "Öljyjä käytetään myös aromaterapiassa. Se on luontaishoitoa, jonka terveyshyödyistä ei ole löydetty tieteellisesti pitävää näyttöä."

Olisin toivonut tässä avattavan, mitä aromaterapian käsitteellä tarkoitetaan. Sana aroma tarkoittaa tuoksua, terapia hoitamista tai hoitavaa vaikutusta. Kun kasvit tuottavat omaan käyttöönsä tuoksuvia, haihtuvia yhdisteitä, osaa ihminen tuottaa näistä tislaamalla (sitrushedelmien kohdalla puristusmenetelmällä) eteerisiä öljyjä. Aromaterapialla tarkoitetaan näiden eteeristen öljyjen käyttöä hyvinvoinnin tukena. Moderniin aromaterapiaan liitetään myös kasvivedet, kylmäpuristetut kasviöljyt ja usein myös yrtti-öljy-uutokset eli maseroidut öljyt.

Aromaterapiaa voi hyödyntää lukuisin eri tavoin. Monet tuntevat hemmottelevat aromahieronnat, mutta aromaterapiaa on myös esimerkiksi eteeristen öljyjen käyttö huonetuoksuina, kun tarkoituksena on vaikkapa luoda niiden avulla virkeyttä pimeisiin kaamoksen aamuihin tai rento tunnelma makuuhuoneeseen.

Tutkimustietoa eteerisistä öljyistä

Eteerisiä öljyjä on tutkittu esimerkiksi erilaisissa sairaalaympäristöissä, ja niiden hyödyistä ja terveysvaikutuksista on saatu paljon tietoa. Hyviä tuloksia on esimerkiksi kivunlievityksestä, pahoinvoinnin lievittämisestä ja ahdistuneisuuden lievittämisestä.

Eteeristen öljyjen kemialliset koostumukset ja erilaisten ainesosien vaikutukset tunnetaan nykytieteen ansiosta hyvin. Useita eteerisiä öljyjä ja niiden ainesosia käytetään vaikutustensa ansiosta apteekkituotteissa - esimerkkinä vaikkapa kivunlievitykseen käytettävät kylmägeelit ja Perskindol. Myös lihaskipujen hoitoon tarkoitettu Tiger Balsam ja flunssaoireiden lievittämiseen käytettävä Vick Vaporub perustuvat eteeristen öljyjen teholle. Silexan-nimistä laventelin eteerisestä öljystä tehtyä valmistetta saa myydä tutkimusten johdosta ahdistuneisuuteen.

Maailmalla aromaterapia on jopa arvostettua. Toukokuisessa AromaSummit-konferenssissa olin maltalaisessa syöpäsairaalassa toimivan aromaterapeutin luennolla. Syöpäsairaalassa aromaterapiaa käytetään esimerkiksi hoidoista johtuvan pahoinvoinnin lievittämiseen sekä potilaiden mielialan kohottamiseen (ei siis syövän hoitamiseen tai parantamiseen). Pahoinvoinnin lievitystä eteeristen öljyjen avuin on tutkittu hyvin tuloksin esimerkiksi tässä ja tässä tutkimuksessa, mielialavaikutuksia esimerkiksi tässä ja tässä.

Myös aromahierontaa on tutkittu. Tässä tutkimuksessa sen osoitettiin helpottavan kuukautiskipuja, tässä tutkimuksessa sen huomattiin helpottavan nivelrikkokipuja.

Tämän kirjoittamalla en tarkoita sitä, että meidän aromaterapian ammattilaisten pyrkimyksenä olisi toimia lääkäreinä, parantaa ihmisten sairauksia tai luvata eteeristen öljyjen tekevän ihmeitä. Eteeriseen öljyyn liittyvän terveysväittämän esittäminen sitä markkinoidessa tai myydessä on kiellettyä. Aromaterapia kuten muutkin luontaishoidot ovat Suomessa käytössä täydentävinä hoitomuotoina. Eteeristen öljyjen käytön ei ole tarkoitus korvata lääkäreiden tarjoamaa hoitoa, lääkityksiä tai terapiaa. Tämän tietää jokainen kouluttautunut aromaterapian ammattilainen ja tämän hän kertoo myös asiakkailleen. On väärin, vaarallista ja tuomittavaa markkinoida eteerisiä öljyjä parannuskeinoksi esimerkiksi lapsettomuuteen tai sairauksiin.

Aromaterapian lyttääminen täysin hyödyttömäksi on kuitenkin tympeää, kun näyttöä sen toimivuudesta löytyy sairaalamaailmaa myöten. Eteeriset öljyt kiinnostavat tutkijoita valtavasti aivan syystä. Esimerkiksi tutkimusartikkeleita esittelevästä Pubmed-tietokannasta löytyy tällä hetkellä hakusanalla "essential oil" 30 919 osumaa. Määrä on noussut tuhansilla viime vuosien aikana.

Aromaterapia on esimerkiksi vaativan työn, kiireisen elämäntyylin ja muuttuvien maailmantilanteiden aiheuttaman stressin käsittelyssä yksi helpoimmista mahdollisista keinoista löytää tukea jaksamiselle kotikonstein. Eteeristen öljyjen miellyttävien tuoksujen tarjoama ilo ja rentoutus on hyvinvoinnin tukemista siinä, missä esimerkiksi jooga, ulkoilu ja muutkin hyvää mieltä tuovat keinot. Aromaterapia ei ole pikatie onneen eikä se poista sitä, että ongelmien syyt tulee tutkia ja ratkaista. Jokaisella meistä on oikeus valita ne tavat, joilla tahdomme hyvinvointiamme tukea.