Kissat ja eteeristen öljyjen turvallisuus

Alkuperäinen artikkeli: Robert Tisserand – Cats and Essential oil safety 
Suomennos: Käännöstoimisto Muotoseikka oy
Muokkaus: Jenna Puumalainen

Eteeristen öljyjen käyttö kissatalouksissa herättää voimakkaita tunteita ja kirvoittaa tiukkojakin mielipiteitä. Yleisimmin esitetty kysymys on, onko eteeristen öljyjen käyttäminen turvallista silloin, kun samassa tilassa on kissoja. Eteeristen öljyjen diffusoiminen huoneilmaan voi olla myrkyllistä ihmisillekin, jos pitoisuudet kasvavat liian suuriksi, ja aiheuttaa neurologisia oireita, kuten päänsärkyä tai väsymystä. Yleisesti ottaen sellaisen listan laatiminen, jossa eteeriset öljyt jaettaisiin kissoille ”turvallisiin” ja kissoille ”myrkyllisiin”, ei ole kovin järkevää. Olennaisempi asia on kokonaisaltistus. Eteeristä öljyä voi turvallisesti diffusoida huoneilmaan myös kissatalouksissa, kunhan tila on hyvin ilmastoitu, öljyä höyrytetään pieniä määriä rajoitetun ajan ja kissa pääsee halutessaan huoneesta pois. Pieni määrä eteeristä öljyä huoneilmassa ei todennäköisesti ole vahingollista, mutta höyryjen muodostumista useiden tuntien ajan on syytä varoa.     

Kissoilla ei ole lähes lainkaan tärkeitä maksaentsyymejä, joita ihmisen maksassa on ja jotka ovat tärkeitä monien eteeristen öljyjen ainesosien hajottamisessa. Näitä kissoilta puuttuvia entsyymejä ovat etenkin UDP-glukuronyylitransferaasit, kuten UGT1A6, UGT1A9 ja UGT2B7 (Court 2013, Van Beusekom 2013). Siksi eteeriset öljyt saattavat olla kissoille myrkyllisempiä kuin vaikkapa koirille. Esimerkiksi mentoli metaboloituu eli hajoaa (ihmisillä ja jyrsijöillä) pääasiassa glukuronidaation kautta, ja toksisuustutkimuksissa on havaittu, että mentoli on 3–4 kertaa myrkyllisempää kissoille kuin rotille (Opdyke 1976). Varmuudella ei osata sanoa, onko mentoli kissoille myrkyllisempää juuri puuttuvan entsyymin takia, mutta hyvin todennäköisesti näin on. Kuitenkaan hyvin pieni määrä mitä tahansa eteeristä öljyä ei ole kissalle haitaksi. En toki neuvo altistamaan kissaa suurille määrille laimentamatonta eteeristä öljyä – milloinkaan, ja kissat ovat erityisen herkkiä esimerkiksi teepuuöljyn toksisuudelle. 

Iäkkään Myrtle-kissamme kuoltua saimme uuden kissan, Ziggyn. Ziggy on Maine Coon -rotua, joka sopii erityisen hyvin kylmään ilmastoon. Maine Coon -kissoilla on pitkä karva – myös varpaiden väleissä – ja pitkä, tuuhea häntä. En ole koskaan hoitanut Ziggya eteerisillä öljyillä, koska siihen ei ole ollut tarvetta. Myrtlelle kokeilin kerran teepuuöljyä, koska se oli saanut pistoshaavan, joka pääsi tulehtumaan. Haava parani kauniisti. 

Yliannos teepuuöljyä saattaa kuitenkin olla kissalle jopa tappava. Kolmen kissan iholle levitettiin kaikkiaan 60 millilitraa laimentamatonta teepuuöljyä hoitamaan vaikeita kirpunpuremia ja estämään loistartunnan etenemistä (kissojen karvat oli ajeltu, mutta ihossa ei ollut naarmuja). Myöhemmin samana päivänä yksi kissoista kärsi hypotermiasta, sen koordinaatio oli heikentynyt eikä se pystynyt seisomaan; toinen vaipui koomaan, kärsi hypotermiasta ja kuivumisesta; ja kolmas tärisi ja horjui. Tehohoidossa kaksi kissoista selvisi ja yksi kuoli (Bischoff ja Guale 1998).

Lopputulos ei ehkä yllätä, ottaen huomioon, että hoidossa käytettiin erittäin suurta määrää eteeristä öljyä, 20 millilitraa kissaa kohti. Kun kissa tyypillisesti painaa 3–5 kg, annoksen voidaan laskea olleen 4,0–6,6 ml/kg, vaikka kaikki öljy ei imeytyisikään. Menehtyneellä kissalla maksan entsyymiarvot olivat kohonneet, mikä viittaa maksatoksisuuteen eli myrkyllisiin vaikutuksiin juuri maksassa. Useita myrkytystapauksia on raportoitu, kun teepuuöljyä on levitetty paikallisesti koirien ja kissojen iholle. Useimmissa tapauksissa öljyä oli käytetty iho-oireiden hoitoon, mutta aivan liian suurina määrinä. 

Tavallisimpia myrkytysoireita olivat masennus, heikkous, heikentynyt koordinaatio ja lihasvapina. Kliinisten oireiden hoito ja lievityshoito on ollut riittävä keino saada eläimet toipumaan kokonaan 2–3 päivän kuluessa (Villar et al. 1994). 

Kissojen terveyden kannalta kenties vaarallisin aromaterapiaan liittyvä tekijä on kuitenkin puolanminttuöljy. Laimentamattoman puolanminttuöljyn käyttäminen kirppujen karkottamiseen kissan turkista voi aiheuttaa kissan kuoleman. Tiedämme, että puolanminttuöljy on myrkyllistä sekä jyrsijöiden että ihmisen maksalle. Sen myrkyllisyydestä kissoille ei ole tietoa, mutta se ei varmastikaan ole kissoille vähemmän vaarallista. Useilla verkkosivustoilla varoitetaan puolanminttuöljystä. Puolaminttuöljy on suunnilleen 4,75 kertaa teepuuöljyä myrkyllisempää. Koska 20 millilitran annos iholle levitettyä teepuuöljyä on kissalle tappava, vastaava tappava annos puolanminttuöljyä olisi luultavasti 4,2 ml. Järkevästi käytettyinä useimmat eteeriset öljyt ovat turvallisia lemmikkien hoidossa tai laimeina, ajoittaisina diffuusioina.”

Artikkelin lähteet löytyvät https://tisserandinstitute.org/cats-essential-oil-safety/