Fototoksisuus ja eteeriset öljyt - tärkeää tietoa aurinkoisiin päiviin!

Teksti on julkaistu yhdistyksen jäsenlehdessä 2/2020

Teksti: Jenna Puumalainen, IG @rohtomieli, https://rohtomieli.fi/
Kuvat: Pixabay-kuvapankki

Fototoksiset öljyt ja uv-säteily ovat petollinen yhdistelmä.

Tietyt eteeriset öljyt voivat aiheuttaa yhdessä uv-säteilyn kanssa fototoksisen reaktion, josta seuraa palovamman kaltaisia iho-oireita. Reaktio syntyy, jos iholle on sivelty fototoksista eteeristä öljyä, eikä sen jälkeen ole pidetty riittävää varoaikaa ennen uv-säteille altistumista, kuten aurinkoisella säällä ulkoilua tai solariumia.

Fototoksinen reaktio muistuttaa palovammaa. Iho punoittaa, kirvelee, kutisee, kuumottaa ja siihen voi ilmestyä myös rakkuloita. Reaktio syntyy usein vasta tuntien kuluttua uv-säteilylle altistumisesta. Oireet saattavat alkaa vasta seuraavanakin päivänä. Reaktion voimakkuus voi pahentua parin päivän ajan, ja iho-oireiden paranemisessa voi mennä pitkäänkin. Ihoon voi esimerkiksi syntyä pigmenttijälki, jonka hälvenemiseen saattaa kulua vuosia.

Kotioloissa lievää fototoksista ihoreaktiota hoidetaan palovamman tapaan. Vakavammassa tapauksessa pitää kuitenkin aina kääntyä lääkärin puoleen, sillä tilanne voi pahimmillaan vaatia jopa sairaalahoitoa.

Fototoksinen reaktio ei liity ihon herkkyyteen, allergioihin eikä palamis- tai ruskettumistaipumukseen. Ihon pigmentti saattaa vaikuttaa reaktioherkkyyteen, mutta esimerkiksi kesällä helposti ruskettuvat eivät voi ajatella, että he ovat turvassa fototoksiselta reaktiolta. Jokaisen meistä tulee noudattaa turvallisuusohjeita uv-säteilylle herkistävien eteeristen öljyjen kanssa.

Fototoksisen reaktion voivat aiheuttaa myös jotkin lääkkeet. Iho-oireita voi syntyä myös fototoksisista kasveista, kuten jättiputkesta, tai sitrushedelmien paljain käsin käsittelemisestä auringossa. Esimerkiksi limehedelmän puristaminen drinkkiin piknikillä voi johtaa niin sanottuun Margarita-ihottumaan.

Fototoksinen reaktio voi syntyä myös pilvisenä päivänä tai ohuen paidan läpi. Siksi uv-säteilyn kanssa reagoivia eteerisiä öljyjä kannattaakin käyttää kesäaikaan ainoastaan iltaisin ja asianmukaisesti laimennettuna. Fototoksinen eteerinen öljy aiheuttaa paljon voimakkaamman reaktion laimentamattomana kuin laimennettuna. Asianmukaisella laimennoksella sekä riittävällä varoajalla reaktio voidaan välttää. Esimerkiksi erittäin fototoksisen bergamottin eteerinen öljy on oikein hyvä valinta ihoa hoitavien after sun -tuotteiden ainesosaksi, mutta sen käytön jälkeen pitää välttää aurinkoon menemistä 8-12 tuntia. Bergamottiöljy on aiheuttanut laimentamattomana fototoksisen ihoreaktion lapselle jopa puolipilvisenä päivänä 12 tunnin kuluttua sen käytöstä.

Bergamotin eteerinen öljy on erittäin fototoksista.

Fototoksisten öljyjen opettelu on hyvä aloittaa sitruksista

Usein sanotaan, että kaikki sitrusöljyt ovat fototoksisia. Tämä on hyvä ohjenuora varsinkin aromaterapiaan vasta tutustuvalle. Nyrkkisääntö ei ole kuitenkaan aukoton: aivan kaikki sitrusöljyt eivät ole fototoksisisia. Sitrushedelmien kuorista tislaamalla saadut eteeriset öljyt eivät ole fototoksisia, useimmat kylmäpuristetut sen sijaan ovat. 

Esimerkiksi limen (Citrus aurantifolia) eteeristä öljyä on saatavilla kummallakin tavalla tuotettuna. Laadukkaan eteerisen öljyn etiketissä tulisikin olla merkintä valmistustavasta. Happaman appelsiinipuun (Citrus aurantium) hedelmän eteerinen öljy on fototoksista, mutta sen kukista (neroli) tai oksista (petitgrain) saatava ei ole. Kun olet tutustunut hieman eteerisiin öljyihin, voit alkaa tutkia niitä yksitellen ja muistella, mitkä sitrusöljyt olivatkaan niitä, joita täytyy välttää, jos tiedossa on aurinkoa. Monien sitrushedelmien eteeristen öljyjen lisäksi fototoksinen on esimerkiksi väinönputken (Angelica archangelica) juuren eteerinen öljy. On myös hyvä muistisääntö, että hydrolaatit eli kasvivedet eivät ole fototoksisia, vaikka saman kasvin eteerinen öljy olisi. Iholta poispestävissä tuotteissa, kuten saippuoissa ja shampoissa, olevat eteeriset öljyt eivät todennäköisesti aiheuta fototoksista reaktiota. Iholle jätettävät tuotteissa, kuten voiteissa ja vartaloöljyissä, sen sijaan tulee olla tarkkana.

Kylmäpuristettu limen eteerinen öljy on fototoksista, tislaamalla tuotettu ei.

FOTOTOKSISIA ETEERISIÄ ÖLJYJÄ

  • Bergamotti
  • Sitruuna (kylmäpuristettu)
  • Lime (kylmäpuristettu)
  • Greippi (kylmäpuristettu)
  • Hapan appelsiini eli pomeranssi
  • Väinönputkenjuuri

EI-FOTOTOKSISIA ETEERISIÄ ÖLJYJÄ

  • Neroli
  • Petitgrain
  • Makea appelsiini
  • Veriappelsiini
  • Tislattu lime
  • Punainen mandariini

Muistilista aurinkoisille päiville
 

  • Tarkista aina, ovatko ihotuotteissa käyttämäsi eteeriset öljyt fototoksisia.
  • Fototoksinen tai ei, laimenna kaikki eteeriset öljyt, ennen kuin käytät niitä iholla.
  • Jos käytät fototoksisia eteerisiä öljyjä, ole erityisen tarkka niiden laimentamisessa ja käytä niitä iholla ainoastaan iltaisin tai 12-18 tuntia ennen uv-säteilyssä oleskelua.
  • Hoida ihoa auringossa oleskelun jälkeen esimerkiksi voiteella, johon lisäät laventelin ja vihermintun eteerisiä öljyjä, sekä laventeli- ja piparminttuhydrolaateilla. Levitä voide hydrolaatilla kostutetulle iholle.

Lähteet:

  • Aromainfo-tietopankki https://aromainfo-database.com/
  • Holmes, Peter 2016. Aromatica Volume 1: A Clinical Guide to Essential Oil Therapeutics, Principles and Profiles.Tisserand Institute, Essential Oil Safety Masterclass
  • Robert Tisserand & Rodney Young (2014). Essential Oil Safety: A Guide for Health Care Professionals. 2nd Edition.